Ananda Srbija

Pronađi radost u sebi!

Svami Krijananda

Biva tako pa ljudsko biće, iako možda samo po sebi sasvim obično, sretne kakvu izuzetnu osobu, ili mu se dogodi štogod nesvakidašnje, što njegov život ispuni posebnim značenjem. Tako je i moj život, pre gotovo tri decenije, bio blagoslovljen takvim susretom… Sreo sam velikog Bogospoznatog duhovnog učitelja… Njegovo ime bilo je Paramhansa Jogananda. Poreklom je bio iz Indije, mada bi bilo ispravnije reći da je njegov dom bio čitav svet.”
– Svami Krijananda iz knjige Put

Svami Krijananda (Swami Kriyananda, rođen kao J. Donald Walters), plodan pisac, istaknuti kompozitor, dramaturg i umetnik, i svetski poznat duhovni učitelj , za života sebe je pre svega nazivao “skromnim učenikom” velikog bogospoznatog Učitelja, Paramhanse Joganande. Svog gurua upoznao je kao dvadesetvogodišnji mladić i služio mu je tokom poslednje četiri godine Učiteljevog života. To je nastavio da čini sve do kraja svog života.

 

[foogallery id="1550"]

Poreklom Amerikanac, Krijananda je rođen u Rumuniji 19. maja 1926. godine, školovan u Evropi i Americi. Sa izraženim filozofskim i umetničkim stremljenjima, još kao mladić počeo je da se bavi pitanjima smisla života i društvenih vrednosti. Tokom perioda intenzivnog samoispitivanja otkrio je Joganandinu „Autobiografiju jednog jogija” i, pročitavši je, istog trenutka se uputio iz Njujorka u Kaliforniju, prevalivši hiljade kilometara da bi upoznao Učitelja, koji ga je odmah prihvatio kao učenika. Jogananda ga je ubrzo postavio za starešinu ašrama i ovlastio ga da podučava u njegovo ime, da daje inicijacije u Krija jogu i poverio mu zadatak piše knjige i drži predavanja i, najvažnije od svega, da razvija ono što je on nazivao “kolonije svetskog bratstva“.


Priznat kao “začetnik pokreta osnivanja duhovnih zajednica” u Americi, Svami Krijananda osnovao je Ananda Koloniju svetskog bratstva 1968. godine, prvu od sedam Ananda duhovnih zajednica koliko ih sada ima u svetu, od kojih se 5 nalaze u SAD, a po jedna u Italiji i Indiji. Zajednicu u Indiji osnovao je 2003. godine, u svojoj 78. godini života, sa željom da podseti ljude na veličinu svoga gurua i nauke krija joge u zemlji iz koje su potekli, kao i da unese nešto zapadnjačke praktičnosti i materijalnog napretka u živote savremenih Indijaca, baš kao što je pre mnogo godina Jogananda došao na zapad da bi produhovio živote materijalno naprednih zapadnjaka.

Krijananda je autor više od 80 knjiga prevedenih na 27 jezika –

“Put”, “Umetnost i nauka rađa joge”, “Školovanje za život”, “Meditacija za početnike”, “Zodijakalni znak kao vaš duhovni vodič”, “Razgovori sa Joganandom”, “Afirmacije za samoisceljivanje”, “Tajne života”, “Svetlo nadsvesti”

i mnoge druge u kojima jednostavnim i lako razumljivim jezikom objašnjava kako primeniti duhovna načela u svakodnevnom životu, i koje su namenjene kako neupućenom čitaocu, tako i naprednom duhovnom tragaocu. Takođe je komponovao više od 400 muzičkih dela. Osnivač je i Ananda joge, posebnog pravca Hatha joge u kojem se fizički položaji (asane) koriste zajedno sa mentalnim afirmacijama i imaju prvenstveno za cilj preusmeravanje svesti i energije u telu ka višim centrima i pripremu tela i uma za meditaciju.

Svami Krijananda je napustio telo 21. aprila 2013. godine u Ananda duhovnom centru, u blizini Asizija (Italija).

————————–
sebi je rekao: “U životu imam samo dve želje. Prva je da nađem Boga, a druga je da i drugima pomognem da Ga nađu.”

Lokacija

Mlatišumina 4, 11000, Beograd

063 78 99 032, 064 51 51 775

anandabeograd@gmail.com